KABUL - Zeker 14 mensen zijn vrijdag omgekomen toen een Turkse legerhelikopter neerstortte in de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Het gaat om twaalf Turkse militairen en twee Afghaanse meisjes. Dit hebben het Turkse leger en de Afghaanse politie bekendgemaakt.

De Turkse militairen maken deel uit van de internationale troepenmacht ISAF. Die meldt dat er ''geen vijandelijke activiteit in het gebied was ten tijde van de crash''. Ook de Afghaanse autoriteiten zeggen geen aanwijzingen te hebben dat de Taliban of andere opstandelingen de helikopter hebben neergehaald.

Noodlanding

De helikopter is vermoedelijk gecrasht toen de piloot probeerde een noodlanding te maken, zei de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu. De piloot heeft er kennelijk alles aan gedaan om huizen te ontwijken, voegde hij daaraan toe. "Het is een ernstig ongeluk. We zijn diep bedroefd."

Volgens het Afghaanse persbureau AIP kwam het toestel op een huis terecht. Enkele mensen in de woning zouden gewond zijn geraakt. Hulpverleners zijn op zoek naar overlevenden in het huis.

Turkije heeft ongeveer 1800 militairen in Afghanistan. Die zijn gelegerd in Kabul en omgeving en in het noorden van het land. Tot de crash van vrijdag had Turkije maar twee militairen verloren tijdens de missie. Zij stierven door een auto-ongeluk in 2009.