SEOUL - Noord-Korea heeft vrijdag aangekondigd dat het volgende maand een raket zal lanceren om een satelliet in een baan om de aarde te brengen.

Volgens het staatspersbureau viert het stalinistische land op die manier de honderdste geboortedag van Kim Il-sung, de eerste leider van de Noord-Koreaanse staat.

De lancering staat gepland tussen 12 en 16 april. Noord-Korea bezweert dat het vreedzame bedoelingen heeft met de raket en de satelliet Kwangmyongsong-3.

Noord-Korea had vorige maand juist beloofd geen raketten meer te lanceren. Ook zou het regime stoppen met uraniumverrijking en kernproeven en zou het VN-inspecteurs toelaten. In ruil daarvoor zouden de Verenigde Staten 240.000 ton voedsel leveren, met uitzicht op meer.

Provocatie

Aartsvijand Zuid-Korea noemt de lanceerplannen ''een ernstige provocatie, die de vrede en veiligheid op het Koreaans schiereiland en in Noordoost-Azië bedreigt''. Ook Washington spreekt van een provocatie. Volgens Japan zou een Noord-Koreaanse lancering in strijd zijn met een VN-resolutie.

In april 2009 lanceerde Noord-Korea ook een satelliet. Volgens het regime zond die ''revolutionaire liederen'' uit vanuit een baan rond de aarde. Maar westerse landen meldden dat raket en satelliet na de lancering in de Stille Oceaan zijn gestort.

Kim Il-sung werd geboren op 15 april 1912. Na de Tweede Wereldoorlog stichtte hij een strengcommunistische staat, gesteund door de Sovjet-Unie. Officieel is hij nog altijd president, ook al stierf hij in 1994. Zijn taken werden waargenomen door zijn zoon Kim Jong-il. Na diens dood in december kwam kleinzoon Kim Jong-un aan de macht.