BUENOS AIRES - Argentinië dreigt met juridische stappen tegen bedrijven die meewerken aan oliewinning rond de Falklandeilanden.

Het Zuid-Amerikaanse land betwist de Britse zeggenschap over de eilanden, wat dertig jaar geleden tot een oorlog met Groot-Brittannië leidde. Recentelijk is de onenigheid over de archipel met 3.000 inwoners weer opgelaaid.

''De olie- en gasreserves in het zuiden van de Atlantische Oceaan zijn eigendom van het Argentijnse volk'', zei minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman donderdag.

Wat de Argentijnen precies willen doen aan de olie-exploratie rond de Falklands, die zij Malvinas noemen, is nog onduidelijk. Diverse bedrijven zijn actief bij het onderzoeken van de mogelijkheden voor oliewinning in de wateren rond de eilanden.

Illegale intimidatie

In een reactie beschuldigde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken Argentinië van ''illegale intimidatie'', aldus de BBC. Volgens Londen is de ontwikkeling van de oliesector door bewoners van de Falklands met het oog op hun recht op zelfbeschikking legitiem.

Op 2 april is het 30 jaar geleden dat Argentijnse militairen de eilandengroep binnenvielen. In de oorlog die volgde, vonden circa 650 Argentijnse en 250 Britse militairen de dood. De oorlog eindigde op 14 juni 1982 met een Argentijnse nederlaag.