JOHANNESBURG - Vijf landen in zuidelijk Afrika hebben donderdag overeenstemming bereikt over de vorming van het grootste internationale natuurreservaat ter wereld.

Bijna de helft van alle olifanten op het Afrikaanse continent leeft in dit gebied en wordt zodoende beschermd, evenals tal van andere bedreigde dieren en planten.

Ministers uit Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe waren donderdag bijeen in Namibië, waar ze hun handtekening plaatsten onder het verdrag dat de samenvoeging van 36 natuurreservaten en omliggende gebieden mogelijk maakt.

De landen gaan samenwerken en erop toezien dat dieren over een oppervlakte van 440 duizend vierkante kilometer, een landmassa zo groot als Zweden, vrijelijk de grenzen tussen landen kunnen oversteken.

Binnen grenzen

Beroemde natuurgebieden als de Victoria Falls en de Okavango Delta vallen straks binnen de grenzen van de Kavango Zambezi of KAZA, de naam van het nieuwe natuurreservaat.

Voorheen lagen plaatselijke verarmde gemeenschappen dwars bij de vorming van dergelijke grote reservaten, maar deze keer werken zij ook mee. In ruil voor hun medewerking aan natuurbeheer en -bescherming kunnen zij rekenen op nieuwe banen en inkomsten uit toerisme.