BEIROET- Volgens Syrische activisten zijn nu ruim 9000 mensen omgekomen tijdens de opstand in Syrië, die donderdag een jaar geleden uitbrak.

Het zou gaan om bijna 6650 burgers, ongeveer 2000 militairen van het regime en zo'n 470 militairen die de zijde van de opstandelingen hadden gekozen.

De cijfers zijn afkomstig van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Dat is een groep activisten die voor zover mogelijk het aantal slachtoffers bijhoudt.

De voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, Abdulaziz al-Nasser, sprak maandag van ruim 8000 doden. Berichten uit Syrië kunnen vaak niet worden gecontroleerd door onafhankelijke waarnemers.

Pro-Assad

Tienduizenden mensen hebben donderdag in steden verspreid over Syrië gedemonstreerd voor president Bashar al-Assad.

De staatstelevisie toonde mensenmassa's die zwaaiden met de Syrische vlag en het portret van Assad omhooghielden. Er waren betogingen in onder meer de hoofdstad Damascus, Aleppo en Latakia. Dat zijn steden waar Assads aanhang relatief groot is en die grotendeels ongeschonden zijn door het geweld in het land.

''Na een heel jaar van druk op Syrië, willen we zorgen dat de wereld onze stem hoort: laat Syrië in vrede leven", zei een vrouw tegen de staatstelevisie.

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Opstand Syrië 1 jaar