BRUSSEL - De eerste lichamen van de overleden slachtoffers van het busongeluk in het Zwitserse Sierre komen niet donderdagavond, maar vrijdagochtend terug naar België.

In de Zwitserse plaats Sion, vlakbij de rampplek, mogen na zonsondergang geen vliegtuigen meer opstijgen.

Dat heeft het kabinet van premier Elio Di Rupo donderdag bekendgemaakt. De lichamen worden teruggebracht met een C-130, een legertoestel.

Discreet

Bij het busongeluk kwamen 28 personen om, 22 kinderen en zes volwassen. Zeven kinderen hebben de Nederlandse nationaliteit. In totaal raakten ook 24 kinderen gewond, van wie drie Nederlandse.

De Belgische overheid heeft drie C-130-toestellen ter beschikking gesteld. Een van deze vliegtuigen zal donderdagmiddag vertrekken van de luchthaven Melsbroek naar Zwitserland. De familie van de slachtoffers heeft nadrukkelijk verzocht dat de repatriëring zo discreet mogelijk verloopt.

Gewonden

De vier nog zwaargewonde kinderen zullen individueel met een ambulancevliegtuig worden teruggebracht. Wanneer is nog niet bekend.

Drie van de 20 lichtgewondere kinderen keren donderdag al met hun ouders op eigen kracht terug. Daar hebben de ouders expliciet om gevraagd, zo maakte minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx bekend.

Drie andere kinderen en hun familieleden nemen een lijnvlucht. Eén kind moet nog wachten op een medisch rapport, maar de rest van de gewonden zal vrijdag met een ambulancevliegtuig gerepatrieerd worden.

Voor, tijdens en na de vlucht is er bijstand voor de slachtoffers en hun familieleden.