BRUSSEL - Vrijdag zal in België de dag van nationale rouw zijn. Dat heeft premier Elio Di Rupo donderdag bekendgemaakt. Om 11 uur zal in het hele land een minuut stilte worden gehouden.

Bij het busongeluk in het Zwitserse Sierre kwamen 7 Nederlandse kinderen en 21 Belgische personen om het leven. Ook raakten 24 kinderen gewond, onder wie drie Nederlandse kinderen.

Vrijdagochtend zullen om 1 minuut over 11 de rouwklokken klinken van alle kerken en kathedralen in het land. Dat maakten de bisschoppen bekend. Het klokkengelui duurt enkele minuten.

Bij alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid in Nederland hangen vrijdag de vlaggen halfstok. Premier Mark Rutte heeft die vlaginstructie bekendgemaakt. Provincies en gemeenten wordt gevraagd ook de vlag halfstok te hangen.

Ons land kent het verschijnsel nationale rouw niet en gaat niet verder dan een vlaginstructie.

Pers

Di Rupo heeft de Belgische en internationale pers donderdag ''met aandrang'' opgeroepen respect te hebben voor de privésfeer van de families en nabestaanden van de slachtoffers. De Vlaamse minister-president Kris Peeters steunde de oproep van Di Rupo.

Het busongeval wordt in binnen- en buitenland breed uitgemeten in de media. Foto's van de kinderen op hun skivakanties sieren de krantenpagina's en camera's filmen ouders die hun kinderen naar school brengen. Er zouden bij de politie in Leuven al veel klachten zijn binnengekomen over te opdringerige pers.

De kinderen in de rampbus gingen in Lommel en in Heverlee, bij Leuven, naar school.

Bloemen

Rouwende ouders hebben bloemen gelegd bij de plek van het busongeluk. Sommigen legden ook briefjes neer in de tunnel, aldus ooggetuigen.

De familieleden hadden daarvoor in het mortuarium de lichamen van de 28 dodelijke slachtoffers moeten identificeren. Ze werden daarna naar de tunnel gereden waar teams nog de brokstukken onderzoeken op mogelijke oorzaken van het ongeluk.

Medeleven

De officiële vlaggen in Den Bosch hangen vrijdag halfstok. De stad doet dit als teken van medeleven met België.

Den Bosch en de Belgische stad Leuven zijn partnersteden. ''Onze zusterstad Leuven is zwaar getroffen door dit tragische ongeval, waarbij verschillende kinderen en begeleiders uit Heverlee-Leuven om het leven zijn gekomen'', aldus burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch.

Den Bosch en Leuven vieren dit jaar hun 750-jarig partnerschap. ''Het is zeker nu ook gepast om samen te rouwen'', liet Rombouts weten.

Bidden

Paus Benedictus bidt voor de inzittenden van de bus die dinsdagavond verongelukte in Zwitserland. ''Hij vertrouwt ze toe aan de Genade van de Heer en bidt dat Hij ze opneemt in Zijn Licht'', schrijft het Vaticaan donderdag in een telegram.

De paus betuigt in de boodschap ook zijn medeleven met de gewonden, de nabestaanden, de reddingswerkers en alle andere betrokkenen.

Verdriet om slachtoffers busongeluk