KABUL - De Afghaanse regering wil al volgend jaar de veiligheidstaken overnemen van de Verenigde Staten en niet zoals gepland in 2014.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft dat gezegd tegen de bezoekende Amerikaanse minister Leon Paneta (Defensie).

''We staan klaar om alle verantwoordelijkheden voor de veiligheid nu over te nemen'', zei hij. ''We hebben liever dat de overdracht in 2013 wordt afgerond dan in 2014.''

De NAVO heeft er momenteel het commando over 130.000 manschappen uit 50 landen, waarvan 90.000 uit de VS.

De Afghaanse president eiste bovendien dat de NAVO-troepen uit de dorpen vertrekken. De militairen moeten zich terugtrekken naar de eigen bases, zo zei Karzai.

Ophef

De VS-troepen in Afghanistan zorgden de afgelopen dagen voor ophef. Een dolgedraaide sluipschutter schoot zondag zomaar 16 burgers dood. In een legerbasis werden korans verbrand, wat leidde tot hevige protesten van de Afghaanse bevolking.

De Amerikaanse minister Panetta zei ''vol vertrouwen'' te zijn dat de VS en Afghanistan een verdrag uitwerken over Amerikaanse aanwezigheid na de terugtrekking in 2014.

Taliban

De Taliban schorten de vredesbesprekingen met de Verenigde Staten op. De Taliban noemen de ''onzekere, wisselende en vage standpunten van de Amerikanen'' als voornaamste obstakel bij de gesprekken.

Vertegenwoordigers spraken in Qatar onder meer over de situatie in Afghanistan. De VS voeren daar al ruim 10 jaar strijd met Taliban-militanten.

De Taliban hebben de opschorting donderdag bekendgemaakt in een verklaring op de eigen website. De radicaal-islamitische beweging, die tot 2001 Afghanistan regeerde, zegt geen gesprekken te hebben gevoerd met de Afghaanse regering van president Hamid Karzai.

De VS waren in 2001 Afghanistan binnengevallen om de Taliban-regering te verdrijven. Die had onderdak gegeven aan de terreurbeweging al-Qaeda van Osama bin Laden, die vliegtuigaanslagen in Washington en New York liet plegen.