KABUL - De Afghaan die woensdag ineens de landingsbaan van een legerbasis opreed toen de Amerikaanse minister van Defensie daar aankwam, wilde een aanslag plegen op de mariniers die de minister ontvingen.

Dat heeft een legerfunctionaris in de hoofdstad Kabul donderdag gezegd.

De aanslagpleger was een tolk, die werkte voor de Amerikanen op de basis in de provincie Helmand. Hij ging ervandoor met een legerauto, waarmee hij in een greppel reed.

Daar vloog de wagen in brand, waarschijnlijk door eigen toedoen. De Afghaan raakte zwaargewond en overleed donderdagochtend aan zijn verwondingen.

Het incident gebeurde op Kamp Bastion in Helmand. Panetta was daar voor een geheimgehouden bezoek. Het leger denkt dat de tolk daar niets van wist.

Geen doelwit

Ook Panetta zelf denkt dat hij niet het doelwit was. ''Ik heb absoluut geen reden om aan te nemen dat dit tegen mij gericht was'', zei hij op een persconferentie.

De spanningen in Afghanistan zijn de laatste weken hoog opgelopen. De verbranding van korans op een Amerikaanse legerbasis leidde tot felle protesten, waardoor tientallen doden vielen. Afgelopen zondag schoot een Amerikaanse militair 16 burgers dood.