PARIJS - Franse moslims hebben het recht hun geloof in Frankrijk te belijden. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy woensdag gezegd.

Hij zei ook te hopen dat zijn uitspraken over halal vlees eerder deze maand niet kwetsend zijn geweest.

Sarkozy sprak woensdag in de Grote Moskee van Parijs waar hij een gedenksteen onthulde ter nagedachtenis aan de moslimmilitairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor Frankrijk stierven.

Marine le Pen van het extreemrechtse Front National uitte onlangs kritiek op wat zij de overspoeling van Parijs van halal vlees noemde. Sarkozy volgde toen door te zeggen dat hij wil dat vlees een keurmerk krijgt zodat consumenten weten wat ze eten.

Principe

Hij zei dat het serveren van halal voedsel in scholen en het scheiden van mannen en vrouwen in zwembaden indruist tegen het Franse principe van secularisme. Zulke zaken 'moeten niet worden gezien als religieuze kwesties, maar als kwesties van beschaving', aldus Sarkozy begin maart.

Volgens peilingen staat Sarkozy op de tweede plaats achter de socialistische kandidaat François Hollande. In de aanloop naar de verkiezingen van 22 april en 6 mei probeert hij met extreemrechtse thema's stemmen te winnen en kiezers bij Le Pen weg te halen.