DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte reageert geschokt op het ongeluk met een Belgische bus in Zwitserland.

''Voor iedereen die hierbij betrokken is, is dit een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst'', aldus Rutte woensdag.

Volgens de laatste berichten zijn er 28 doden te betreuren, onder wie 22 kinderen en enkele tientallen gewonden bij het busongeluk.

''Er zouden ook 9 Nederlandse kinderen in de bus zitten waarvan nog onduidelijk is of onder hen ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dat is niet te bevatten en in-en inverdrietig'', zei de premier.

Betrokkenen

Het allerbelangrijkste is volgens Rutte dat er nu zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor nabestaanden en andere betrokkenen.

''Dat er een einde komt aan de onzekerheid die er nu in veel gezinnen is. De oorzaak en de precieze toedracht van het ongeluk moeten ook boven water komen, maar dat is nu even van later zorg.''

De minister-president heeft namens de Nederlandse bevolking zijn intense gevoelens van medeleven overgebracht aan de Belgische premier Elio Di Rupo en zijn Vlaamse ambtsgenoot Kris Peeters.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft een bericht van medeleven gestuurd aan het Belgische en Vlaamse parlement vanwege het tragische busongeluk in Zwitserland. Dat heeft Kamervoorzitter Gerdi Verbeet woensdag gezegd.

Albert II

Ook de Belgische koning Albert II reageert diep geschokt. ''De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families'', aldus een woordvoerder van het paleis tegen het Belgische persbureau Belga.

Het is nog niet duidelijk of de koning ook afreist naar Zwitserland. Premier Elio Di Rupo en de Vlaamse minister-president Kris Peeters gaan wel.

Kris Peeters zegt in een reactie mee te leven met de betrokkenen. ''Woorden schieten tekort voor dit verschrikkelijke ongeval. Ik wens mijn diepste medeleven uit te drukken aan alle slachtoffers van deze ramp: kinderen, leerkrachten, ouders, broers, zusjes, familie en vrienden'', zei Peeters.

Van Rompuy

Herman Van Rompuy, de president van de Europese Unie, heeft woensdag de Zwitserse hulpdiensten bedankt die dinsdagavond hulp hebben geboden bij het busongeluk in Sierre.

Van Rompuy sprak van een vreselijk menselijk drama dat België treft. Hij betuigde zijn medeleven aan de familieleden ''klein en groot'' die getroffen zijn.

''Wat een mooi weerzien had moeten zijn voor deze families is een ware tragedie geworden.'' Van Rompuy, zelf een Belg, wenst de gewonden spoedig herstel toe.

Barroso

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft namens het gehele dagelijks bestuur van de Europese Unie zijn diepste medeleven betuigd aan de slachtoffers en hun nabestaanden van het busongeluk in Zwitserland.

Het Europees Parlement in Straatburg heeft woensdagmiddag een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het ongeluk met een Belgische bus in Zwitserland. Parlementsvoorzitter Martin Schulz betuigde zijn medeleven met de nabestaanden.

Sport

De Belgische voetbalderby tussen Cercle en Club Brugge begint zondag met een moment van stilte om de slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland te herdenken, meldt Cercle Brugge. ''Vlak voor de aftrap plannen wij een moment van ingetogenheid om de slachtoffers van de vreselijke busramp in Zwitserland te gedenken'', aldus Cercle op zijn website.

Ook voor de wielerwedstrijd Nokere Koerse, die woensdag wordt verreden, zal een minuut stilte worden gehouden. ''Dit uit respect voor de overledenen, gekwetsten en familieleden van de slachtoffers van de busramp in Zwitserland", aldus koersdirecteur Rony Desloovere.

Volg de reacties op Twitter over het busongeluk via NUlive