AMSTERDAM - De Libische autoriteiten moeten onderzoek doen naar mensenrechtenschendingen ten tijde van de opstand in Libië.

Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon woensdag gezegd.

Uit een rapport van de VN is gebleken dat zowel de aanhangers van Muammar Kaddafi als de revolutionaire strijders zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Vrijdag presenteerde de door de VN-Mensenrechtenraad aangewezen Internationale Commissie voor Onderzoek naar Libië (ICIL) haar onderzoeksrapport.

Vertrouwelijke lijst

Diplomaten kregen een vertrouwelijke lijst met namen van mogelijke plegers van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens VN-woordvoerder Martin Nesirky 'meent de secretaris-generaal dat het rapport en de aanbevelingen een goede basis vormen voor de Libische autoriteiten om de mensenrechtenkwestie in Libië aan te pakken'.

Systematische aanval

De ICIL schrijft in haar rapport dat 'militairen van Kaddafi internationale misdaden, in het bijzonder misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, hebben gepleegd'.

Er werden moorden gepleegd, er vonden gedwongen verdwijningen plaats en mensen werden gemarteld 'binnen de context van een wijdverbreide en systematische aanval op een burgerbevolking'.

Ook de revolutionaire strijdkrachten hebben zich schuldig gemaakt aan ernstige misdragingen, 'waaronder oorlogsmisdaden en schendingen van de internationale mensenrechten'.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten op onze special