AMSTERDAM - Op basisschool ’t Stekske in het Belgische Lommel, waarvan 22 kinderen en twee leerkrachten betrokken zijn geraakt bij het noodlottige busongeval in Zwitserland, wordt woensdagochtend een crisisbijeenkomst gehouden.

"Het is een ongelooflijke klap", aldus burgemeester van Lommel Peter Vanvelthoven tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Vanvelthoven, die als woordvoerder van de ouders om terughoudendheid van de media heeft gevraagd, bevestigt dat de 22 kinderen en 2 medewerkers van de school in de bus zaten. Over hun precieze toestand kan hij nog geen uitspraken doen.

De ouders van de basisscholieren weten nog niet hoe hun kinderen er aan toe zijn. ''Men wil de ouders in Zwitserland persoonlijk de mededeling doen'', zei Vanvelthoven . Bij de basisschool is woensdagochtend rond 10 uur een bus vertrokken met de ouders van de kinderen. Zij worden in de loop van de middag vanaf Melsbroek met twee legervliegtuigen naar Zwitserland gebracht.

Zwaar getroffen

Eerste schepen (wethouder) Kris Verduyckt van Lommel heeft op het schoolplein van de basisschool gezegd dat het erop lijkt dat 't Stekske "zwaar getroffen zal worden''. ''Iedereen is aangeslagen.''

In Lommel is nog geen enkele naam van overleden slachtoffers bekend. Op verzoek van de ouders worden geen lijsten met namen van kinderen openbaar gemaakt.

Volgens Verduyckt is met 16 van de 24 inzittende kinderen uit Heverlee inmiddels contact geweest en bestaat over het lot van de andere acht leerlingen van die schoolklas nog geen duidelijkheid.

De Nederlandse consul is woensdag in Lommel aangekomen. De gemeente is bezig met de voorbereidingen voor een rouwregister.

Zwitserse politie

Volgens de meest recente berichten heeft het busongeluk nabij het Zwisterse Sierre aan in totaal 28 mensen het leven gekost. De Zwitserse politie doet nog geen officiële mededelingen over de leeftijden en nationaliteiten van de slachtoffers.

Volgens de zegsman worden eerst de nabestaanden geïnformeerd. Een woordvoerder van de gemeente  Lommel meldt dat er 9 Nederlandse kinderen in de bus zaten. Over hun lot kunnen zowel de Belgische en Zwitserse autoriteiten als het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan dit bericht nog niets zeggen. Eerst wordt de familie geinformeerd.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive