AMSTERDAM - Door een ongeluk met een Belgische bus in Zwitserland zijn 28 mensen om het leven gekomen, onder wie 22 kinderen. In de bus zaten ook tien Nederlandse kinderen, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is onduidelijk hoe zij er aan toe zijn.

24 mensen zijn bij het ongeluk gewond geraakt. Een groot deel van de inzittenden van de bus is scholier of medewerker van een basisschool in Lommel.

Ook de Nederlandse kinderen zaten op de school. Van hen woont zeker een kind in Nederland.

Nabestaanden

De Zwitserse politie kan nog geen mededelingen doen over de nationaliteit van de slachtoffers. Volgens een zegsman worden eerst de nabestaanden geïnformeerd. Familieleden van de slachtoffers zijn al onderweg naar Zwitserland.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan nog geen uitsluitsel geven over het lot van de Nederlandse kinderen.

De Nederlandse ambassadeur in Zwitserland bekijkt waar hij bijstand kan verlenen.

Basisscholieren

De oorzaak van het ongeluk, dat gebeurde in een tunnel in de Alpen in Franstalig Zwitserland, is nog onduidelijk.

De bus reed met hoge snelheid tegen een muur aan het einde van een vluchthaven. Het ongeluk gebeurde in de gemeente Sierre, in de buurt van Sion, de hoofdstad van het kanton Wallis.

Skivakantie

De slachtoffers waren op de terugweg van een skivakantie in de vallei Val d'Anniviers, een toeristische trekpleister.

Na het ongeluk gaven de hulpdiensten groot alarm. Volgens Zwitserse media zijn zo'n 200 hulpverleners ingezet: 30 agenten, 60 brandweerlieden, 15 artsen, drie psychologen en tientallen andere hulpverleners, evenals 15 ambulances en zeven helikopters.

Plek van het ongeluk in Zwitserland:


Grotere kaart weergeven

Tunnelwand

De touringcar zou de tunnelwand aan de linkerkant geraakt hebben waardoor de chauffeur de macht over het stuur verloor. De bus kwam op de andere verkeershelft terecht en kwam hard tot stilstand.

De jongste slachtoffers zouden zo'n elf en twaalf jaar oud zijn. De kinderen komen met name uit Lommel en Heverlee. De leerlingen waren onderweg naar huis van een skivakantie in Val d'Anniviers.

Familieleden

Zes lichtgewonde kinderen van het busongeluk in Zwitserland mogen woensdag of uiterlijk donderdag het ziekenhuis verlaten. Dat meldde de Vlaamse publieke omroep VRT.

De lichtgewonde kinderen liggen in een ziekenhuis in Viege, ongeveer 30 kilometer van Sierre waar het ongeval plaatshad. Een zegsvrouw van het ziekenhuis verklaarde dat de kinderen mogelijke snel ontslagen worden uit het ziekenhuis.

De VRT meldde tevens dat er 15 kinderen zijn opgenomen in Sion. Zij zouden ernstige kwetsuren hebben zoals zware botbreuken. Drie zwaargewonde kinderen zijn overgebracht naar universitaire ziekenhuizen in Lausanne en Bern. Het in onduidelijk hoe het met hen is.

Nabestaanden

De nabestaanden komen waarschijnlijk rond het begin van de middag aan bij de verschillende ziekenhuizen. Zij komen met twee airbussen van het Belgische leger naar Zwitserland en worden begeleid door slachtofferhulp, aldus Vlaamse en Zwitserse media.

busongeluk zwitserland

(Copyright: ANP)

Reacties

De Belgische koning Albert II is diep geschokt door het ongeval. ''De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families'', aldus een woordvoerder van het paleis  tegen het Belgische persbureau Belga.

Het is nog niet duidelijk of de koning ook afreist naar Zwitserland. Premier Elio Di Rupo en de Vlaamse minister-president Kris Peeters gaan wel.

Vliegtuigen

De regering zet twee legervliegtuigen in om ouders van de kinderen naar Zwitserland te vliegen en eventueel gewonde kinderen terug te brengen.

De Belgische premier Elio Di Rupo reist woensdag naar Zwitserland. Hij spreekt van een ''heel trieste dag voor België'' en zegt dat zijn gedachten uitgaan ''naar alle slachtoffers, hun ouders en al hun familieleden''.

Identificatieteam

De Belgische regering stuurt een speciaal identificatieteam naar Zwitserland om de Zwitserse politie hulp te bieden. Woensdag nog zal het team van experts (Disaster Victim Identification) vertrekken naar Sierre.

Dat maakte minister Joëlle Milquet van Binnenlandse Zaken bekend. Zij liet weten ''als mama'' sterk mee te leven met de onuitsprekelijke pijn die de slachtoffers en hun families voelen. ''Er zijn geen woorden om deze trieste emoties te uiten'', aldus de minister.

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Overzicht busongelukken met Nederlanders