PARIJS - Marine Le Pen kan meedoen aan de Franse presidentsverkiezingen.

De leidster van het rechts-radicale Front National (FN) heeft op de valreep de benodigde 500 handtekeningen bij elkaar gekregen, maakte ze dinsdag bekend.

In Frankrijk moet een kandidaat de steun hebben van minimaal 500 volksvertegenwoordigers of representanten van de overheid, zoals burgemeesters, om een gooi te mogen doen naar het presidentschap.

Le Pen had tot komende vrijdag de tijd om genoeg handtekeningen te verzamelen. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is op 22 april. Le Pen neemt het dan op tegen de socialist François Hollande en zittend president Nicolas Sarkozy.

Marine is de dochter van Jean-Marie Le Pen, die het Front National in 1972 oprichtte. Hij slaagde er in 2002 in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te bereiken, die hij verloor van Jacques Chirac. Ook vader Le Pen kostte het destijds grote moeite om op tijd voldoende handtekeningen te verzamelen.

Euro

Onder Marine Le Pen ligt de focus van de partij minder op het thema immigratie dan toen haar vader de leiding had. Marine Le Pen wil onder meer dat Frankrijk de euro loslaat. Ook pleit ze voor het instellen van protectionistische maatregelen die Franse producenten ten goede moeten komen.