WASHINGTON - De Amerikaanse militair die zondag in Afghanistan 16 burgers doodschoot, zou voor zijn daad de doodstraf kunnen krijgen.

Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta maandag desgevraagd.

De militair vertrok zondagochtend vroeg met wapens en nachtkijkers van zijn basis in de zuidelijke provincie Kandahar.

In drie woningen schoot hij mensen dood, onder wie negen kinderen. Na zijn actie heeft hij zichzelf aangegeven op de basis, vertelde Panetta aan journalisten.

Hersenletsel

Anonieme bronnen binnen de Amerikaanse overheid vertelden dat de sergeant in 2010 hersenletsel heeft opgelopen bij een ongeluk in Irak, waar hij toen was gelegerd. Over een mogelijk verband met het bloedbad wilde hij niet speculeren.

De slachting in het Afghaanse dorp is ''tragisch en hartverscheurend'', zei de Amerikaanse president Barack Obama in een interview op tv. Hij voegde eraan toe dat het incident hem ''nog meer vastberaden maakt om onze troepen naar huis te brengen''. Aan de planning om dit voor eind 2014 te doen, verandert niks. Obama wil niet dat de terugtrekking uitloopt op een ''race naar de uitgang''.

Protest

Een groep militanten heeft dinsdag een Afghaanse regeringsdelegatie aangevallen die de plek bezocht van het bloedbad. Bij de confrontatie dinsdag raakte een politieman gewond. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

Onder de leden van de regeringsdelegatie waren twee broers van de Afghaanse president Karzai en de gouverneur van Kandahar. Volgens getuigen werden leden van de delegatie van verschillende kanten beschoten. Veiligheidsfunctionarissen beantwoordden het vuur.

Getuigen stelden dat de leden van de delegatie in veiligheid zijn gebracht. Ze zouden vanuit Panjwai op de terugreis zijn naar de stad Kandahar, de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

Jalalabad

In de stad Jalalabad in het oosten van Afghanistan zijn honderden jongeren dinsdag de straat opgegaan om te protesteren tegen het bloedbad dat de Amerikaanse militair aanrichtte.

De actievoerders riepen leuzen tegen de VS en de Amerikaanse president Barack Obama. Ook eisten ze dat het proces tegen de Amerikaanse schutter in Afghanistan wordt gehouden.

Protesten Afghanistan