GAZA-STAD - Israël en Palestijnse militanten op de Gazastrook hebben maandagavond een akkoord bereikt over een wapenstilstand.

Dat heeft een bron binnen de Egyptische veiligheidsdienst bekendgemaakt. Israël onderhandelde via Egyptische bemiddelaars met de militanten, die de afgelopen dagen zelfgemaakte raketten op Israël afvuurden.

De Israëlische minister van Defensie Matan Vilnai zei dat met de Palestijnen een akkoord over een bestand is bereikt en dat hij verwacht dat de rust in de Gazastrook snel zal terugkeren.

Een woordvoerder van de Islamitische Jihad stelde dat de organisatie bereid is ''een bestand te respecteren op de voorwaarde dat er een eind komt aan de Israëlische agressie''. Eerder had een Egyptische bron al van het bestand gerept. Volgens die bron heeft Israël toegezegd de aanvallen op militante leiders in de Gazastrook op te schorten.

Het bestand moet een einde maken aan het geweld van de afgelopen dagen. Door Israëlische bombardementen kwamen minimaal 25 Palestijnen om het leven volgens medici in de Gazastrook. Onder de doden zouden zowel burgers als militanten zijn.

Liquidatie

Het geweld begon vrijdag met de liquidatie van de leider van een Palestijnse militie door het Israëlische leger. Militante groeperingen bestookten Israël vervolgens met tientallen raketten. Enkele burgers raakten gewond.

De macht in de Gazastrook is in handen van de radicaal-islamitische beweging Hamas. Die hield zich de afgelopen dagen echter afzijdig van het geweld.

Meer doden in Gaza