WASHINGTON - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is verrassend populair in het diepe zuiden van het land.

Zowel in Mississippi als in Alabama krijgt hij veel stemmen, blijkt uit een maandag gepubliceerde peiling. In beide staten houden de Republikeinen dinsdag voorverkiezingen.

In Mississippi staat Romney op 31 procent van de stemmen. Hij moet Newt Gingrich (33 procent) voor zich dulden, maar heeft een voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander, Rick Santorum.

Die krijgt 27 procent in de enquête van onderzoeksbureau PPP. In Alabama is het verschil tussen Romney (31 procent), Gingrich (30 procent) en Santorum (29 procent) verwaarloosbaar. De vierde Republikein in de race, Ron Paul, heeft nauwelijks aanhangers in het zuiden.

Obama

De verwachting was juist dat de conservatieve Santorum en Gingrich in het diepgelovige zuiden eenvoudig zouden winnen van de gematigde Romney.

Romney leidt in de strijd om de Republikeinse kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen te worden. Eind augustus kiest de partij haar kandidaat. Die neemt het op 6 november op tegen de zittende president, de Democraat Barack Obama.