NEW YORK - In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is maandag een felle discussie gevoerd over de toestand in Syrië.

De ministers van Buitenlandse Zaken van onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Rusland vlogen elkaar in de haren.

De Russische minister Sergej Lavrov klaagde over het ''misleiden van de internationale gemeenschap en manipuleren van de Veiligheidsraad''.

Steun voor de Syrische oppositie en pogingen om het regime ten val te brengen zijn volgens hem ''riskante recepten'', waardoor de problemen erger kunnen worden.

Westen

Lavrov haalde daarmee uit naar het Westen, zonder dat bij naam te noemen. Westerse landen proberen via de VN de druk op het Syrische bewind op te voeren, maar Rusland blokkeert dat.Rusland en China hebben dat tot twee keer toe geblokkeerd.

De VS, Frankrijk en Groot-Brittannië willen dat Moskou en Peking hun verzet staken. ''Volgens de overweldigende meerderheid van de wereld komt deze raad zijn verantwoordelijkheden voor het Syrische volk niet na'', zei de Britse minister William Hague.

Geweten

Zijn Franse collega Alain Juppé riep China en Rusland op ''te luisteren naar de stem van de Arabieren en het geweten van de wereld''. Hij wil dat het Syrische regime wordt vervolgd, bijvoorbeeld door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon had scherpe kritiek op Syrië. ''De Syrische regering houdt zich niet aan de verantwoordelijkheid om het eigen volk te beschermen. In plaats daarvan worden burgers in meerdere steden onderworpen aan militaire aanvallen en buitensporig gebruik van geweld. Deze schandelijke operaties gaan door'', zei Ban.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten