KABUL - De Taliban heeft maandag wraak gezworen, een dag nadat een Amerikaanse militair in het zuiden van Afghanistan een bloedbad aanrichtte onder burgers.

Ze zullen terugslaan tegen de ''Amerikaanse primitievelingen'', die volgens de opstandige beweging ''ziek van geest'' zijn. Door het bloedbad kwamen 16 mensen om het leven.

''Kinderen, vrouwen en ouderen zijn door de Amerikaanse barbaren tot martelaren gemaakt. Ze hebben hun onbarmhartig hun waardevolle levens ontnomen en hebben hun handen gedrenkt in het bloed van de onschuldigen'', aldus de Taliban.

''De Amerikaanse terroristen zijn met het excuus gekomen dat deze immorele verdachte geestelijk ziek is. Als dat zo is, is dat weer bewijs voor een morele overtreding van het Amerikaanse leger, omdat ze gekken bewapenen.''

Berecht

Het Afghaanse parlement eiste dat de militair in het openbaar zal worden berecht. Hij is nu in handen van het Amerikaanse leger, dat samen met het Afghaanse leger onderzoek doet naar het incident.

''We eisen en verwachten dat de Amerikaanse overheid de dader zal straffen en hem in een openbare zitting terecht zal stellen voor de ogen van het Afghaanse volk'', aldus een verklaring van de parlementariërs.

Geduld

Volgens de politici raakt het geduld van de Afghanen met de ''domme'' buitenlandse troepen op. Eerder haalde president Hamid Karzai ook al uit. ''Als Afghaanse mensen opzettelijk worden gedood door Amerikaanse troepen, dan is dat moord en terreur en een onvergeeflijke daad'', zei hij.

Spijt

De Amerikaanse militair vertrok zondag vroeg van zijn basis in de zuidelijke provincie Kandahar. Hij was uitgerust met wapens en nachtkijkers. In drie woningen schoot hij mensen dood. Onder de slachtoffers zijn negen kinderen. De militair is opgepakt.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de gebeurtenissen ''tragisch en schokkend''. Minister Leon Panetta van Defensie betuigde zijn ''diepe spijt''.

Spanningen

Het is nog maar de vraag of de excuses voldoende zijn om de spanningen te temperen. De relatie tussen Afghanistan en de Verenigde Staten stond de afgelopen tijd al zeer onder druk, doordat Amerikaanse militairen op de basis Bagram korans hadden verbrand.

Dat leidde tot massale betogingen en beschietingen van Amerikaanse militairen door Afghaanse collega's.

Schietpartij Afghanistan