MAZAR-E-SHARIF - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil toch vasthouden aan 2014 als vertrekdatum voor de troepen uit Afghanistan.

"We zijn nu al in de fase van het overdragen van verantwoordelijkheden'', aldus Merkel. ''2014 is de vertrekdatum.''

Merkel zei dat maandag tijdens een verrassingsbezoek aan de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif. Daar sprak ze eerder op de dag nog haar twijfel uit of vertrek in 2014 wel zou lukken.

Volgens Merkel was het punt nog niet bereikt ''dat we vandaag zouden kunnen vertrekken. Daardoor kan ik ook niet zeggen of het voor 2013 of 2014 gaat lukken. De wil is er, we willen het laten slagen, en daar wordt aan gewerkt'', zei ze.

Wederopbouw

Ze stelde dat het verzoeningsproces met de opstandelingen nog onvoldoende heeft opgeleverd. Ook de wederopbouw is volgens haar een struikelblok. In oktober wil Merkel bezien of de overdracht van verantwoordelijkheden voor de civiel-militaire wederopbouw in het noorden aan de Afghaanse autoriteiten gaat lukken. Ze sprak van een test.

De uitspraken van Merkel waren volgens regeringsbronnen echter niet sceptisch bedoeld. De bondskanselier zou enkel hebben willen wijzen op de problematiek rond de missie.

Politieagenten

Duitsland heeft 4900 militairen in Afghanistan. Een deel van hen is in Kunduz gelegerd, waar Nederland Afghaanse politieagenten traint. Merkel had Kunduz ook willen bezoeken, maar hevige sneeuwval maakte dat onmogelijk.

Ze bleef daardoor in het noordelijke hoofdkwartier van de internationale troepenmacht ISAF, dat in Mazar-e-Sharif is gevestigd. Daar zijn tevens Nederlandse F-16's gestationeerd.

De internationale troepenmacht, waar naast Duitsland en Nederland onder meer ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië aan meedoen, sprak in december met de Afghanen af dat de militairen in 2014 worden teruggetrokken. Hoe de hulp aan Afghanistan daarna wordt vormgegeven, is nog niet duidelijk.