PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy dreigt het Franse lidmaatschap van de Schengenzone op te schorten als er geen nieuwe regels komen om de illegale immigratie in Europa beter te bestrijden.

Dat zei hij zondag tijdens een verkiezingsbijeenkomst. 

Als er in de komende 12 maanden op dit terrein geen vooruitgang wordt geboekt, zal Frankrijk zijn lidmaatschap van het Verdrag van Schengen opschorten tot er een akkoord is, zei Sarkozy op campagne nabij Parijs.

De EU moet volgens hem landen kunnen gaan straffen die hun grenzen onvoldoende beschermen.

Zonder paspoort

Bij de Schengenzone zijn inmiddels 26 landen van de EU aangesloten waaronder Nederland. De 400 miljoen Europeanen kunnen zonder paspoort naar elkaars landen reizen. Illegale immigranten kunnen eenmaal binnen theoretisch vrij reizen in de Schengenzone.

Sarkozy wil verder dat Europa zijn bedrijven beter beschermt. Hij wil EU-wetgeving gebaseerd op de Buy American Act in de VS. De 'Koop Europees Wet' moet volgens Sarkozy regeringen in de EU verplichten om bij openbare aanbestedingen Europese producten voor te trekken.

Sarkozy stelde voor initiatieven te steunen om de handel in Europese producten te stimuleren. "Waarom zou Europa zichzelf moeten verbieden wat de Verenigde Staten, de grootste vrijemarkteconomie ter wereld, zichzelf wel toestaat?" vroeg Sarkozy zich af. Door de handel in Europese producten te stimuleren profiteren Europese bedrijven van Europees belastinggeld, zei hij.

Franse versie

Hij waarschuwde met een Franse versie van de wetgeving te komen als de EU niet binnen een jaar de maatregel invoert.

''Ik wil dat Europa zijn burgers beschermt. ik wil niet langer deze barbaarse competitie",' zei de UMP-leider tegen tienduizenden aanhangers in Villepinte. Hij zei het idee te verwerpen ''van een Europa dat zijn markten opent, terwijl anderen dat niet doen''.

Sarkozy loopt in de peilingen achter op zijn socialistische rivaal François Hollande. Hij wordt er geregeld van beschuldigd te vissen naar steun van kiezers die neigen te stemmen voor het Front National, de anti-immigratie- en anti-Europese partij van Marine Le Pen die in de peilingen op de derde plaats staat in de race om het presidentschap.

Verkiezingsbijeenkomst Sarkozy