GAZA-STAD - Israël heeft zondag voor de derde dag op rij luchtaanvallen uitgevoerd op de Palestijnse Gazastrook.

Daardoor zijn al 18 mensen om het leven gekomen en 28 mensen gewond geraakt, meldden artsen in Gaza.

Zondag stierf onder anderen een 60-jarige man ten noorden van Gaza-stad. Ook zou een 12-jarige jongen zijn gedood. Hij was op weg naar school in vluchtelingenkamp Jabaliya.

Inwoners van het zuiden van Israël blijven dichtbij hun bomkelders, zodat de kunnen schuilen voor aanvallen. De autoriteiten hebben de scholen gesloten.

Vergeldingsacties

Het geweld begon vrijdag. Palestijnse groeperingen schoten raketten en mortieren op Israël, waardoor zeker vier mensen gewond raakten. Daarop voerde Israël luchtaanvallen uit. Sindsdien is een reeks vergeldingsacties gaande.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben beide partijen al opgeroepen om de kalmte te bewaren. Palestijnse militanten hebben echter gezworen de dood van een van hun leiders te wreken. Israël waarschuwde terug te zullen slaan zodra er raketten worden afgevuurd. Premier Benjamin Netanyahu zei dat de luchtaanvallen doorgaan ''zolang dat nodig is''.

Bemiddelen

De Palestijnse beweging Hamas veroordeelde de luchtaanvallen. Een woordvoerder zei dat aan Egypte is gevraagd om te bemiddelen. ''We willen een einde maken aan het geweld in de Gazastrip'', zei hij. De zegsman benadrukte wel dat een staakt-het-vuren door beide partijen moet worden nageleefd.

Dat zal nog moeilijk zijn omdat naast Hamas, dat de scepter zwaait in de Gaza, nog andere Palestijnse groeperingen actief zijn in het gebied. Die vuren met regelmaat raketten en mortieren af richting Israël.

Bekijk de reacties op Twitter via NUlive

Geweld Gazastrook