KABUL - Een Amerikaanse militair is gearresteerd nadat hij buiten zijn basis in de Afghaanse provincie Kandahar een aantal burgers zou hebben doodgeschoten.

Hoeveel mensen er door de schietpartij zijn omgekomen is nog onduidelijk. De gouverneur sprak eerst van 16 doden, daarna van 3 en later van 7.

Volgens leiders in de getroffen dorpen zijn er zeker 15 mensen omgekomen. Minister Asadullah Khalid (Grenszaken en Stammen) hield het op 16 dodelijke slachtoffers.

Volgens Khalid ging de militair drie huizen binnen. Dat is ook de lezing van de dorpsleiders van Najeeban en Alkozia. Volgens hen heeft de Amerikaan ook vrouwen en kinderen doodgeschoten.

''Elf leden van mijn familie zijn dood. Ze zijn allemaal dood'', aldus Haji Samad uit Najeeban. ''Mijn huis is aangevallen en ik verloor vier familieleden'', stelde Haji Sayed Jan uit Alkozai.

Verklaring

ISAF liet in een verklaring weten dat de militair ''een aantal'' mensen had gedood en verwond. ''Ik kan de reden voor zo'n gevoelloze daad niet uitleggen, maar het was geen goedgekeurde militaire activiteit'', aldus een woordvoerder. Eerder op de dag had ISAF laten weten het incident zeer te betreuren.

De afgelopen weken is het onrustig geweest in Afghanistan. De spanningen tussen de bevolking en de Amerikaanse troepen zijn hoog opgelopen, nadat militairen op de basis Bagram korans hadden verbrand.

Ook reageerden enkele Afghaanse militairen door het vuur te openen op hun Amerikaanse collega's. Daardoor kwamen zes mensen om.

Taliban

Kandahar ligt in het zuiden van Afghanistan en is een zeer onrustige provincie. Het is de thuisbasis van de Taliban, die zich met geweld verzetten tegen het bewind van president Hamid Karzai en de internationale troepenmacht.

De Amerikanen zijn met 130.000 militairen aanwezig in Afghanistan, een deel daarvan is in Kandahar gestationeerd.

Schietpartij Afghanistan