TOKIO - Op het exacte moment dat Japan vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving, werden de 19.000 slachtoffers zondag met een minuut stilte herdacht.

Door de aardbeving ontstond een alles verwoestende tsunami, die kerncentrale Fukushima verwoestte en een kernramp veroorzaakte.

Rond het rampgebied en in hoofdstad Tokio kwamen mensen bijeen voor herdenking. Aan de ceremonie in Tokio nam de keizer deel, samen met hooggeplaatste politici en 1200 anderen.

Keizer Akihito zei dat Japan de tragedie ''nooit zal vergeten'' en hij benadrukte het belang van samenzijn en elkaar helpen in zware tijden.

Sirenes

In de zwaar getroffen gebieden in het noordoosten van het land waren de ceremonies kleiner. Daar stonden overlevenden van het natuurgeweld stil bij de familie en vrienden die ze hadden verloren.

In Ishinomaki, waar 4000 mensen omkwamen, werd geen moment stilte gehouden maar gingen de sirenes af. Bewoners waren daarvoor gewaarschuwd om paniek te voorkomen.

Wonden

In het district Watanoha kwamen ongeveer 80 mensen bij elkaar om de ramp te herdenken, onder wie de 37-jarige Hitomi Oikawa die haar vader verloor.

''Het is een jaar sinds mijn vader is overleden. Ik bid dat ik mijn verdriet achter me kan laten en dat mijn kinderen zich beter gaan voelen'', aldus Oikawa. Bij haar zijn de wonden, net als bij veel anderen, nog vers.

Beschermende pakken

Inwoners van Okuma, waar de kapotte kerncentrale Fukushima staat, kwamen per bus naar het plaatsje. Ze wonen daar niet meer wegens besmettingsgevaar. De nabestaanden hadden zich dan ook gehuld in beschermende pakken en handschoenen en bedekten hun schoenen met plastic.

Een oudere vrouw legde bloemen bij een geïmproviseerd altaar. Haar kleindochter is na de ramp nog steeds niet teruggevonden.

Protest

De herdenking leidde ook tot protest. Ongeveer 50 mensen verzamelden zich bij het hoofdkantoor van Tepco, de eigenaar van de kerncentrale, en eisten dat alle nucleaire installaties in Japan de deuren zouden sluiten.

In de plaats Koriyama was de boosheid groter. Daar vulden betogers een heel stadion om duidelijk te maken dat ze geen voorstander zijn van kernenergie.

Dossier tsunami Japan