KUNDUZ - In de Afghaanse provincie Kunduz, waar Nederland Afghaanse politieagenten traint, zijn zaterdag twee Talibanstrijders opgepakt.

De eerste leverde onder meer wapens aan opstandelingen in het district Khanabad, de tweede liet bermbommen leggen en plande zelfmoordaanslagen. Dat meldde de internationale troepenmacht ISAF.

De man die actief was in Khanabad zou ook een plan hebben gehad om terroristen van de radicale Islamitische Beweging van Oezbekistan vrij te laten uit een gevangenis.

Tegelijk met hem werden door de Afghaanse en internationale militairen nog twee andere verdachten opgepakt. De tweede man die is aangehouden was actief in de districten Kunduz en Chahar Darah. Hij werd samen met een handlanger gearresteerd.

De Nederlanders bleven begin deze maand in Kunduz enige dagen op de basis, wegens de onrust in het gebied. Die was ontstaan na omstreden koranverbrandingen door de Amerikanen. Voor de missie, die tot midden 2014 duurt, zijn niet alleen mensen naar Kunduz uitgezonden, maar ook naar Mazar-e-Sharif en hoofdstad Kabul.