GAZA - Het dodental van drie Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook blijft oplopen. Het aantal staat zaterdagochtend op twaalf.

Ook zijn er zeker 20 gewonden. Dit hebben medische hulpverleners en andere Palestijnse bronnen in de Gazastrook gemeld.

Het Israëlische leger liet weten de aanvallen te hebben gericht op een wapenfabriek, twee lanceerplaatsen voor raketten en het verblijf van een militantenleider. De luchtaanvallen kwamen nadat Palestijnen vanuit de Gazastrook projectielen op Israël hadden afgevuurd. Daardoor waren zeker vier mensen gewond geraakt, stelde het Israëlische leger.

Onder de doden bevindt zich de leider van de radicale Comités van Volksverzet (PRC), Zohair al-Qaisi en een lid van de beweging. Het PRC besloot wraak te nemen en vuurde nog eens 45 raketten en mortieren af op het zuiden van Israël. De beweging kondigde verdere vergeldingsacties aan. Door de luchtaanvallen zouden ook tien leden van de al-Quds Brigade zijn gedood.

De Palestijnse beweging Hamas zwaait de scepter in de Gazastrook. De organisatie heeft een stilzwijgende wapenstilstand met Israël. Andere organisaties vuren echter met regelmaat raketten en mortieren af, waarna Israël vergeldingsacties uitvoert.