KOPENHAGEN - Militair ingrijpen in Syrië is niet aan de orde. Dat verklaarde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vrijdag in Kopenhagen, waar hij is voor overleg met zijn EU-collega's.

De VVD-bewindsman reageerde op pleidooien van partijgenoten en andere Europese liberalen om met een gewapend optreden een einde te maken aan het regime van president Bashar al-Assad.

''Het is een interessante oproep. Ik neem daar goed nota van, maar het is niet aan de orde'', aldus de bewindsman. Rosenthal zei ook niets te voelen voor een bewapening van de oppositie.

Volgens hem beschikt de internationale gemeenschap over tal van mogelijkheden om de oppositie zeer doeltreffend te ondersteunen. Ook wijst hij op de internationale sancties, die het regime ''effectief'' treffen.

Contraproductief

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, de liberaal Guido Westerwelle, bestempelde een militair ingrijpen als ''contraproductief''. De bewindsman waarschuwde voor het gevaar van een brand die zich uitbreidt over de hele regio. Hij benadrukte de noodzaak om het conflict op te lossen met sancties en het internationaal isoleren van het regime.

Rutte denkt dat hij meer had kunnen doen voor Afghanistan met de mensen die daar nu zitten, zo lichtte hij nog toe tijdens de wekelijkse persconferentie. Maar hij respecteert de keuze van de partijen die tegen verdere uitbreiding van de missie zijn.

Premier Mark Rutte uitte vrijdag na afloop van de ministerraad zijn ernstige zorgen over het aanhoudende geweld in Syrië. ''We veroordelen het doden van onschuldige burgers, wat daar op grote schaal gebeurt'', zei hij. Wat volgens Rutte nu vooral van belang is, is een volledige humanitaire toegang.

Doden

In Syrië zijn vrijdag zeker 21 mensen gedood door regeringstroepen. Dat meldden activisten. In de stad Homs vielen zeker 9 doden bij beschietingen door tanks.

Het was de afgelopen dagen relatief rustig in het land tijdens het bezoek van Valerie Amos. Zij is bij de Verenigde Naties belast met humanitaire hulpverlening. Ze is in de ochtend vertrokken naar Turkije.

Amos was onder meer in Homs. De wijk Baba Amr in die stad was tot voor kort weken achtereen beschoten is door het leger. Volgens Amos zijn delen van de wijk volledig verwoest.

 Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier