ANTHENE - Griekenland is erin geslaagd om genoeg investeerders mee te laten doen aan de beoogde schuldverlichting voor het noodlijdende land.

Dat maakte de Griekse overheid vrijdagochtend bekend. Hiermee is Griekenland gered van een faillissement.

Het Institute of International Finance (IIF) is blij met het slagen van de Griekse schuldendeal. ''Het zeer sterke en positieve resultaat levert een aanzienlijke kans op voor Griekenland om zijn economische hervormingsprogramma door te zetten'', liet IIF-voorzitter Josef Ackermann, die ook bestuursvoorzitter is van Deutsche Bank, vrijdag weten.

Tegelijkertijd wordt het volgens hem voor de eurozone nu makkelijker om een stabiele omgeving met groei te creëren. De Franse minister van Financiën François Baron sluit zich daar bij aan. ''Dit is goed nieuws, een mooi succes'', aldus de minister in een eerste reactie.

Instemming

Volgens de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos heeft 85,8 procent van de houders van obligaties die onder de Griekse wet zijn uitgegeven ingestemd met het akkoord. Griekenland wil de schuldenruil nu algemeen verbindend verklaren voor al deze obligaties, ook die van investeerders die niet uit vrije wil akkoord gingen met de schuldenruil.

Daardoor zou 95,7 procent van de obligaties die in handen zijn van private investeerders, worden ingeruild voor nieuw staatspapier met een lagere waarde.

Schulden verlagen

De obligatieruil moet de schulden van Griekenland aan private investeerders met 107 miljard euro verlagen. De claims van banken, verzekeraars, hedgefondsen en andere investeerders bedragen momenteel ongeveer 206 miljard euro.

De investeerders krijgen door het akkoord nieuwe obligaties, die ruim de helft minder waard zijn dan hun oorspronkelijke leningen aan Griekenland.

Doordat de rente op de obligaties lager is en de looptijd van de nieuwe leningen langer, loopt de totale afschrijving op tot circa 75 procent.

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis