DAMASCUS - De Syrische onderminister van olie Abdo Hussameldin is donderdag overgelopen naar de oppositie.

Dat maakte hij bekend in een video op YouTube. 

Hij is daarmee de hoogstgeplaatste burger die het regime van president Bashar al-Assad heeft verlaten, sinds een jaar geleden de opstand uitbrak. 

De 58-jarige Hussameldin zei in de video dat hij het regime en de Baath-partij van Assad verlaat en aftreedt als onderminister. ''Ik sluit mij aan bij de revolutie van mensen die strijden tegen de onrechtvaardige en onmenselijke campagne van dit regime", voegde hij eraan toe.

Rusland

Hij hekelde Rusland en China omdat die landen het bewind van Assad blijven steunen ondanks het harde optreden tegen de oppositie. Volgens hem zijn ze geen ''vrienden van het Syrische volk, maar partners bij het vermoorden van Syrische mensen''.

Hussameldin is sinds augustus 2009 onderminister van Oliezaken. Hij zei het bewind 33 jaar te hebben gediend en zijn leven niet te willen eindigen met ''het dienen van een crimineel regime''. Hij riep zijn collega's op ''het zinkende schip'' te verlaten.

Meehelpen

De activist die het filmpje op YouTube plaatste, verklaarde dat de oppositie heeft meegeholpen om het ontslag van de onderminister te arrangeren. De Syrische regering heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van Hussameldin.

De opstand heeft volgens de oppositie al 8500 mensen het leven gekost. Een van de zwaarst getroffen steden is Homs en dan vooral de wijk Baba Amro.

Onder vuur

Die is weken door het leger met tanks en artillerie onder vuur genomen. Afgelopen donderdag trokken de rebellen zich terug.

Valerie Amos die bij bij de VN belast is met humanitaire hulpverlening, zei woensdag na een bezoek aan Baba Amro dat sommige delen van de wijk ''compleet verwoest'' zijn. Volgens hulpverleners zijn de meeste inwoners vertrokken. 

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten