GAZA-STAD - Hamas mengt zich niet in de strijd als er oorlog uitbreekt tussen Iran en Israël. Dat heeft Hamas woensdag gezegd.

De verklaring is een opluchting voor Israël, maar vervreemdt Hamas ook van Teheran, dat de beweging steunt.

De verklaring van Hamas valt samen met speculaties dat Israël van plan is Iran preventief aan te vallen om te voorkomen dat Teheran kernwapens in bezit krijgt.

De zorgen hierover werden nog eens vergroot door de oorlogsretoriek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een bezoek aan Washington. Israël denkt dat Iran bezig is met de ontwikkeling van een kernwapen. Iran ontkent dit en houdt vol dat het atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden dient.

Vrees

Het Israëlische leger vreest dat in het geval het tot een conflict tussen Israël en Iran komt bondgenoten van Teheran langs de grens met Israël - Hezbollah in Libanon en Hamas in de Gazastrook - het land onder vuur nemen.

De chef van de Israëlische militaire inlichtingendienst heeft eerder gewaarschuwd dat de vijanden van Israël beschikken over ruim tweehonderdduizend raketten die alle delen van Israël kunnen treffen.

Hamas-woordvoerder Fawzi Bahroum zei woensdag echter dat het arsenaal van Hamas beperkt is. "De wapens van Hamas en de wapenvoorraden van het Palestijnse verzet zijn over het algemeen bescheiden wapens die gericht zijn op de verdediging en niet op een aanval en zijn bedoeld voor de verdediging van het Palestijnse volk.

Dat geeft ons niet de mogelijkheid deel uit te maken van een oorlog in de regio." Hamas nam het echter ook op voor Iran. "De wereld moet niet lijdzaam toekijken als het gaat om de intentie van de zionisten om Iran aan te vallen. De oorlog is een gevaar voor de wereldvrede."

Conflict

Hamas heeft zich in het verleden ook vaak buiten conflicten gehouden. Naar eigen zeggen wil Hamas alleen maar de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden van zich afschudden. De afgelopen maanden heeft Hamas ook zijn bondgenoten Syrië en Iran de rug toegekeerd, grotendeels vanwege de wreedheden die het regime van de Syrische president Bashar Assad tegen de Syrische bevolking begaat.

Hoe Hezbollah zou reageren op een Israëlische aanval op Iran is minder duidelijk. "Er wordt gespeculeerd over wat er gebeurt als Israël de Iraanse kerncentrales bombardeert", zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vorige maand. "Ik kan u zeggen dat de Iraanse regering Hezbollah niet zal vragen iets te doen. Op die dag zullen we zitten, nadenken en beslissen wat we gaan doen."