DEN HAAG - De aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal in de zaak tegen Vojislav Seselj hebben woensdag een celstraf van 28 jaar geëist.

De Servische ultranationalist wordt medeverantwoordelijk gehouden voor ''etnische zuiveringen'' tijdens de Balkanoorlogen in de jaren '90.

De inmiddels 57-jarige Seselj werd in 2003 aangeklaagd door het VN-hof in Den Haag. Volgens de tenlastelegging heeft de leider van de Servische Radicale Partij (SRS) met opruiende toespraken Servische paramilitairen aangezet tot oorlogsmisdaden in Bosnië, Kroatië en de Servische provincie Vojvodina.

Het zou gaan om honderden moorden, marteling, sadistische verkrachtingen, plundering, het vernietigen van dorpen en het deporteren van de bevolking. Tienduizenden mensen werden verdreven, vooral Kroaten en Bosnische moslims.

VN-aanklager Mathias Marcussen betoogde woensdag dat Seselj onvermoeibaar propaganda maakte voor ''etnische haat tegen niet-Serven''. Hij heeft zelf openlijk betoogd dat hij commandant was van een militie, duizenden vrijwilligers die bekendstonden als ''Seseljs mannen''. Seselj dreigde dat er ''rivieren van bloed'' zouden vloeien.

Scheveningen

Seselj kwam in 2003 vrijwillig naar Den Haag, naar eigen zeggen om het Joegoslavië-Tribunaal te vernietigen, desnoods met koningin Beatrix als ''bijkomende schade''. Hij zat er woensdag met een grijns op zijn gezicht bij toen Marcussen zei dat de verdachte ''geen enkel berouw'' heeft getoond.

Seselj zit al meer dan 8 jaar in zijn VN-cel in Scheveningen, van waar hij leiding bleef geven aan de SRS. Die was in die periode jarenlang de grootste partij van Servië. De zaak-Seselj sleepte jarenlang voort, onderbroken door onder meer een hongerstaking.

Seselj, die zich zelf verdedigt, is volgende week aan de beurt met zijn slotpleidooi. De ultranationalist kondigde woensdag aan dat hij dan uitgebreid wil voorlezen uit zijn boeken. Seselj had eerder conflicten met het tribunaal over zijn geschriften. Daarin noemde hij oud-hoofdaanklaagster Carla Del Ponte een 'hoer' en paus Johannes Paulus II de ''assistent van de duivel''.