HOMS - Hulpverleners van de Rode Halve Maan, de Arabische zusterorganisatie van het Rode Kruis, zijn woensdag toegelaten tot de wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs.

Dat heeft een woordvoerder van het Rode Kruis gezegd. Het is niet bekend of de hulpverleners voedsel en hulpgoederen bij zich hebben.

Het team trof aangekomen in Baba Amr nauwelijks bewoners aan. Dit heeft de hulporganisatie in haar hoofdkwartier in Genève bekendgemaakt. De bewoners zijn de wijk ontvlucht.

De medewerkers die voor de Syrische afdeling van het Rode Kruis, de Syrische Rode Halve Maan, werken, zijn drie kwartier in Baba Amr geweest. Ze moesten dagen wachten voor ze toestemming kregen de wijk binnen te gaan.

Belegerd

Donderdag vluchtten de rebellen de wijk uit nadat die bijna een maand was belegerd en bestookt door het leger. Het regeringsleger veroverde de wijk bijna een week geleden. Rebellen zijn op de vlucht geslagen. Uit Baba Amr kwamen sindsdien onbevestigde berichten dat militairen burgers vermoordden.

Het Rode Kruis was vrijdag met zeven vrachtwagens vol hulpgoederen naar Homs gereden. De hulporganisatie werd echter geweerd uit Baba Amr. Volgens het staatspersbureau wilde Syrië eerst het wegdek in de wijk herstellen.

VN

De Syrische regering heeft ondertussen beloofd samen te werken met de Verenigde Naties.

Dat zei minister Walid al-Moualem van Buitenlandse Zaken na overleg met Valerie Amos die bij de VN belast is met humanitaire zaken.

Voedsel

Moualem zei verder dat het Syrische leiderschap zijn best doet om voedsel en medische hulp aan alle burgers te geven ondanks de ''oneerlijke sancties'' die Arabische en westerse landen hebben ingesteld tegen Syrië, meldde staatspersbureau SANA.

Op dit moment mag alleen het Rode Kruis hulp verlenen in Syrië, waar door geweld het afgelopen jaar al duizenden doden vielen.

Amos wil dat hulpverleners ongehinderd toegang krijgen tot steden om gewonden te evacueren en hulpgoederen af te leveren.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Situatie Syrië