JOHANNESBURG - Tienduizenden Zuid-Afrikanen zijn woensdag in de grootste steden van het land de straat opgegaan om te demonstreren tegen het economische beleid van het regerende ANC.

De betogingen waren georganiseerd door een van de grootste vakbonden van Zuid-Afrika, Cosatu, het Congres van Zuid-Afrikaanse Vakbonden.

Cosatu is een belangrijke bondgenoot van het ANC, maar is tegelijkertijd vaak een van de scherpste critici van het ANC-beleid. Volgens de vakbond zijn er twee belangrijke redenen voor de protesten.

De eerste reden is een plan van het ANC om tol te gaan heffen op wegen in en rond Johannesburg om zo de kosten voor het verbeteren van de wegen te kunnen betalen. Cosatu vreest echter dat dit ertoe leidt dat de kosten voor de middenklasse stijgen.

Uitzendbureaus

De tweede reden voor de protesten zijn uitzendbureaus. De vakbond wil dat het ANC uitzendbureaus gaat verbieden, omdat die er voor zouden zorgen dat bedrijven geen banen scheppen.

Het ANC, dat sinds de afschaffing van de apartheid in 1994 aan de macht is, staat onder grote druk om de leefomstandigheden van zwarte Afrikanen te verbeteren. Velen leven nog steeds in armoede ondanks de economische groei en de politieke vrijheid en stabiliteit in Zuid-Afrika.

Cosatu vreest dat de partij na zoveel jaren aan de macht te zijn geweest te zelfvoldaan is geworden. De bond meent dan ook dat corrupte of incompetente leiders moeten worden vervangen door politici die resultaat kunnen boeken.

Invloed

In juni en december vinden er ANC-conferenties plaats waarbij het beleid wordt bepaald. De protestmarsen zijn mogelijk een poging van Cosatu invloed uit te oefenen op de koers die het ANC wil varen.

In een verklaring noemde het ANC de demonstraties 'onnodig', maar de partij zei wel het recht op demonstreren te respecteren.

Het ANC verklaarde tevens dat de tolheffingen geen grote gevolgen hebben voor het arme deel van de bevolking, omdat bussen en taxi's geen tolheffing hoeven te betalen.

Tol

Bovendien wordt er per maand maximaal 550 rand tol geheven, omgerekend 54 euro. Gemiddeld verdient een Zuid-Afrikaan maandelijks bijna zevenduizend rand (bijna zevenhonderd euro). De regering hoopt tevens in de toekomst de tol te verlagen.

De kwestie met betrekking tot de uitzendbureaus moet volgens het ANC niet op straat worden uitgevochten, maar aan de onderhandelingstafels.

Volgens organisaties die de belangen van bedrijven behartigen hebben protestmarsen negatieve gevolgen voor buitenlandse investeringen in Zuid-Afrika, omdat investeerders het idee kunnen krijgen dat Zuid-Afrika een instabiel land is.

Protesten Zuid-Afrika