LONDEN - Zes Britse militairen zijn vermoedelijk dinsdag om het leven gekomen in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan.

Hun gepantserde voertuig zou zijn ontploft, meldde het Britse ministerie van Defensie woensdag.

''Ik heb de trieste taak om te melden dan er zes militairen worden vermist. We gaan ervan uit dat ze zijn gedood tijdens een patrouille'', aldus een woordvoerder van het departement. De familie van de militairen is inmiddels geïnformeerd.

Premier David Cameron sprak van een ''verschrikkelijk trieste dag voor ons land''. Hij prees de Britse militairen in Afghanistan en benadrukte het belang van de missie.

''We zijn daar om te voorkomen dat het land een vrijhaven van al-Qaeda wordt, van waaruit ze aanvallen op Groot-Brittannië en onze bondgenoten kunnen voorbereiden'', zei hij in het parlement.

Vooruitgang

Minister van Defensie Philip Hammond veroordeelde de aanslag. Volgens hem zullen extremisten er niet in slagen om de missie van de NAVO-troepen in Afghanistan te ondermijnen.

Hammond stelde dat er vooruitgang wordt geboekt in Helmand en dat de militairen op koers liggen om een stabiel Afghanistan te bereiken.

Als de militairen dinsdag inderdaad zijn overleden komt het dodental onder Britse troepen in Afghanistan boven de 400 uit, gerekend vanaf het begin van de strijd in oktober 2001.

Bomaanslagen

Dit jaar stond de teller tot nog toe op 4. Groot-Brittannië heeft momenteel 9500 militairen in Afghanistan gestationeerd. Het merendeel daarvan zit in Helmand.

Helmand is een van de onrustigste regio's in Afghanistan. De radicaalislamitische Taliban plegen er vrijwel dagelijks bomaanslagen.