PARIJS - ''Wij hebben te veel buitenlanders op ons grondgebied.'' Dit heeft de president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, dinsdagavond gezegd tijdens een debat op de tv-zender France 2.

''Ons integratiesysteem dreigt verstopt te raken. We moeten het aantal mensen dat we opnemen halveren om ze onder goede voorwaarden te kunnen opnemen.''

Sarkozy hoopt aanstaand voorjaar herkozen te worden. Hij dreigt bij de gang naar de stembus stemmen te verliezen aan Marine Le Pen van de anti-immigratiepartij Front National.

Sarkozy zei dinsdag dat buitenlanders pas voor bijstand in aanmerking moeten komen als zij 10 jaar in Frankrijk hebben gewoond en 5 jaar hebben gewerkt.

Sarkozy hoopt aanstaand voorjaar herkozen te worden. Hij dreigt bij de gang naar de stembus stemmen te verliezen aan Marine Le Pen van de anti-immigratiepartij Front National. Hij ging de vraag van de presentator uit de weg of hij naar rechts richting Le Pen opschuift.

De problemen ''moeten niet worden teruggebracht naar de tegenstelling links/rechts'', aldus Sarkozy. Het Front National weet al sinds 1984 miljoenen kiezers te trekken met zijn tegen immigratie gericht programma.

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive

TV-debat Sarkozy