WENEN - De Verenigde Staten hebben er dinsdag bij Noord-Korea op aangedrongen te bewijzen dat de belofte het atoomprogramma stop te zetten geen loze belofte is.

Het land moet inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) toelaten, zodat de vorderingen in de gaten kunnen worden gehouden.

Op een bespreking van het IAEA zei de Amerikaanse afgevaardigde Robert Wood dinsdag dat Washington de overeenkomst die vorige week werd gesloten met Noord-Korea slechts beschouwt als een eerste stap richting de ontmanteling van het kernwapenprogramma van Pyongyang.

Wood zei te hopen dat de beloftes van Noord-Korea worden gevolgd door 'substantiële en betekenisvolle onderhandelingen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma'.

Voedselhulp

De overeenkomst tussen de VS en Noord-Korea voorziet in honderden tonnen voedselhulp aan de Noord-Koreanen. In ruil daarvoor moet Noord-Korea atoomtesten en testen met langeafstandsraketten stopzetten. Ook moet het atoomonderzoek bij de Yongbyon-reactor worden stilgelegd.