MOSKOU - De Russische politie heeft dinsdag circa 250 betogers vrijgelaten, die een dag eerder in Moskou hadden geprotesteerd tegen het verloop van de presidentsverkiezingen van zondag.

Dat heeft de politie laten weten, aldus het Russische persbureau Interfax.

In Sint-Petersburg waren circa 300 actievoerders opgepakt. Het is niet bekend hoeveel betogers in Sint-Petersburg inmiddels zijn vrijgelaten.

Duizenden mensen waren de straat opgegaan om te protesteren tegen het in hun ogen frauduleuze verloop van de presidentsverkiezingen.

Die zijn gewonnen door de 59-jarige Vladimir Poetin. Hij was tussen 2000 en 2008 ook al staatshoofd van Rusland en daarna premier.

Oppositieleiders

Onder de in Moskou aangehouden betogers waren de oppositieleiders Aleksej Navalni, Sergej Oedaltsov en Ilja Jasjin. De bekende blogger en corruptiebestrijder Navalni en de linkse activist Oedaltsov wordt verstoring van de openbare orde ten laste gelegd. Zij kunnen een boete van omgerekend ruim 50 euro krijgen.

De autoriteiten beschuldigen Jasjin van het overtreden van de regels voor het houden van betogingen. Hij riskeert tot 15 dagen celstraf.

Na zijn vrijlating kondigde Navalni nieuwe acties aan. ''We gaan door tot we winnen.''