WASHINGTON - De Republikeinse voorverkiezingen in de VS naderen dinsdag een hoogtepunt. In de Amerikaanse staat Ohio zijn de stembureaus inmiddels geopend.

Op Super Tuesday is het de beurt aan 10 van de 50 staten om te kiezen wie zij de beste tegenkandidaat vinden voor de Democratische president Barack Obama.

Vooral Mitt Romney en Rick Santorum hopen dinsdag hun grote slag te slaan. Tot dusver ligt de Mormoonse miljonair Romney iets voor, maar zijn voornaamste rivaal Rick Santorum zit hem op de hielen.

De kandidaten Newt Gingrich en Ron Paul lijken definitief knock-out als ze dinsdag geen succesje kunnen boeken.

Gedelegeerden

De tien staten die dinsdag kiezen zijn samen goed voor maar liefst 437 gedelegeerden bij de partijconventie. Wie 1144 van zulke gedelegeerden heeft, is zeker van de Republikeinse winst. Romney heeft er al 203, Santorum 93.

Romney en Santorum gaan nek-aan-nek in Ohio, Romney wint waarschijnlijk in staten zoals Massachusetts, Vermont en Virginia. Santorum leidt in Tennessee en Oklahoma. Gingrich wint wellicht in thuisstaat Georgia. De uitslagen komen in de nacht van dinsdag op woensdag.

Ohio

Veel ogen zijn gericht op Ohio, volgens website Politico de hoofdprijs van Super Tuesday. Nog nooit verloor een kandidaat die uiteindelijk tot president zou worden verkozen in Ohio.

Experts denken dat Santorum een mentale klap kan uitdelen aan Romney als hij de cruciale staat vannacht in de wacht weet te slepen, zo meldt de BBC op de website.

Lees alles over de verkiezingen