MOSKOU - In Moskou zijn maandag meer dan 5000 mensen de straat opgegaan uit protest tegen de presidentsverkiezingen, die Vladimir Poetin zondag won.

Ze demonstreren op het Poesjkin Plein tegen het verloop en de uitslag van de stembusgang van zondag. ''Voor eerlijke verkiezingen'', staat op een groot bord.

Bij een andere, niet-geautoriseerde betoging georganiseerd door de beweging Ander Rusland van Edoeard Limonov voor het gebouw van de centrale kiescommissie in de hoofdstad, greep de politie in.

In Poetins geboortestad Sint-Petersburg was ook een demonstratie tegen de machthebbers. Daar en in Moskou heeft de politie meer dan 550 betogers opgepakt, onder wie Limonov en enkele andere oppositieleiders.

Onderzoek

De Verenigde Staten hebben maandag bij Rusland aangedrongen op een ''onafhankelijk, betrouwbaar'' onderzoek naar de verkiezingen. Waarnemers meldden tal van onregelmatigheden bij de stembusgang.

Niettemin zei woordvoerster Victoria Nuland van Buitenlandse Zaken dat de Verenigde Staten ''ernaar uitkijken te werken met de gekozen president nadat de resultaten zijn bevestigd en hij is ingezworen''.

Sterke man

De verkiezingen zijn gewonnen door de sterke man in Rusland, Vladimir Poetin. De huidige premier kreeg ruim 63 procent van de stemmen. Maar volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zijn er in één op de drie stembureaus onregelmatigheden vastgesteld. De oppositie wil de verkiezingsuitslag dan ook niet erkennen.

Bij het Kremlin in Moskou wordt ook een demonstratie voor Poetin gehouden. Volgens de politie zijn daar ongeveer 15.000 betogers op afgekomen.

A= Moskou, B= Sint-Petersburg:


View Larger Map

Protesten Rusland