WASHINGTON - Aan de vooravond van Super Tuesday scharen steeds meer conservatieve partijbaronnen binnen de Republikeinse Partij zich achter de gematigde Mitt Romney.

Oud-minister John Ashcroft van Justitie was maandag de laatste die zijn steun voor hem uitsprak, aldus nieuwszender CNN.

In het weekeinde maakten al twee invloedrijke conservatieve Congresleden binnen de partij hun steun bekend voor Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts.

Afgevaardigde Eric Cantor uit Virginia noemde hem ''de man voor dit jaar''. Volgens senator Tom Coburn uit Oklahoma is Romney het beste in staat om de bestaande problemen aan te pakken.

Nek-aan-nek

In 10 staten kiezen de Republikeinen dinsdag hun presidentskandidaat. Romney wil de strijd om de kandidatuur het liefst op deze dag afronden. Volgens hem zal een lang gevecht om de nominatie de kansen voor de partij verzwakken om het presidentschap uiteindelijk te winnen.

Zijn belangrijkste rivaal is de oerconservatieve Rick Santorum.

In de belangrijke staat Ohio zijn Romney en Santorum in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Volgens een maandag gepubliceerde peiling heeft de multimiljonair Romney echter een lichte voorsprong genomen op Santorum, een voormalige senator voor Pennsylvania.

40 procent

Vorige week had Santorum hier nog een voorsprong van 7 procentpunten. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, ligt in de peiling op een derde plaats, terwijl Ron Paul de vierde plaats inneemt.

Op Super Tuesday zijn 437 gedelegeerden te winnen. Dat is bijna 40 procent van het totaal dat nodig is om de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap binnen te slepen.

 Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier

Steeds meer steun voor Romney