SANAA - Gevechten tussen Al-Qaida en het Jemenitische leger hebben zondag het leven gekost aan 78 soldaten en 28 strijders van Al-Qaida.

Dat heeft het leger bekendgemaakt. Eerder was een lager dodental gemeld.

Bij de gevechten, buiten Zinjibar, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Abyan, vielen aan beide zijden ook tientallen gewonden.

De Jemenitische tak van Al-Qaida veroverde Zinjibar in mei vorig jaar, daarbij gebruik makend van de politieke onrust als gevolg van de opstand die gaande was tegen de inmiddels opgestapte president Ali Abdullah Saleh.

Strijders van Al-Qaida vielen zaterdag een legerbasis aan en veroverden daarbij pantserwagens, artillerie, geweren en raketten.

Wapens

Later gebruikten ze deze wapens tegen de militairen. Bij de aanval op de basis werden 55 soldaten gegijzeld. De gijzelaars werden zondag in de straten van Jaar aan de bevolking getoond, maakte het leger maandag bekend. Ook Jaar is in handen van Al-Qaida.

Onder het bewind van Saleh werden radicale islamitische groepen oogluikend toegestaan. Sinds Saleh twee weken geleden werd opgevolgd door Abed Rabbo Mansour Hadi is het aan Al-Qaida toegeschreven geweld in Jemen toegenomen.

Vorige week ontsloeg de regering de legerbevelhebber in de regio waartoe Abyan behoort.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Geweld Zuid-Jemen (let op: schokkend beeld)