MOSKOU - Twaalfduizend agenten en militairen zijn maandag in Moskou op de been in verband met een groot aangekondigd protest tegen de overwinning van premier Vladimir Poetin in de Russische presidentsverkiezingen.

De demonstratie maandagavond op het Poesjkinplein is een test of de oppositie in staat is het momentum te bewaren van de massale protesten tegen de Russische machthebbers voorafgaand aan de verkiezingen zondag.

Poetin kan volgens de laatste tellingen rekenen op bijna 64 procent van de uitgebrachte stemmen, maar oppositieleiders en onafhankelijke waarnemers spreken van grootschalige verkiezingsfraude.

Poetin won de presidentsverkiezingen ruim en in één ronde, maar in de hoofdstad behaalde hij geen meerderheid.

Uitslagen

De centrale kiescommissie heeft maandag de officiële uitslagen bekendgemaakt en Poetin won in Moskou net geen meerderheid, 47,22 procent van de stemmen.

Poetin won in heel het land 63,75 procent van de stemmen volgens de kiescommissie. De vorige keer dat hij aan presidentsverkiezingen meedeed, in 2004, behaalde hij volgens de officiële uitslagen 71,3 procent.

Tweede werd de communist Gennadi Zioeganov met bijna 17,2 procent van de stemmen, derde werd miljardair Michail Prochorov met 7,8 procent, vierde de rechtsextremist Vladimir Zjirinovski met 6,2 procent en 3,8 procent van de stemmen zijn uitgebracht op de ",nieuwlinkse' Sergej Mironov.

Vooruit

De Nederlander Tiny Kox, het hoofd van de Europese waarnemersmissie, is gematigd positief over de presidentsverkiezingen in Rusland.

Er zijn ''incidenteel bewijzen of aanwijzingen'' van fraude, maar het was minder uitgebreid dan bij de omstreden parlementsverkiezingen van december. Dat Poetin zondag heeft gewonnen, staat dan ook niet ter discussie.

Eindoordeel

Het Eerste Kamerlid van de SP komt later maandag met zijn eindoordeel over de presidentsverkiezingen. Volgens Kox heeft Rusland ''een stap vooruit gezet, maar het is nog niet genoeg''. Hij klaagt vooral over de aanloop naar de verkiezingen. Daarin was Poetin bevoordeeld.

Rusland moet ook achter de schermen veranderingen doorvoeren, zoals een onafhankelijker kiesraad.

Bekijk de Twitterreacties op dit nieuws op NUlive