MOSKOU - De veroordeling van de Russische zakenmagnaat Michael Chodorkovski moet worden herzien. Dit heeft de Russische president Dmitri Medvedev maandag opgedragen.

Medvedev beval het Openbaar Ministerie na te gaan of de veroordelingen van 32 Russische burgers overeenkomstig de wet zijn, inclusief Chodorkovski en diens medebeklaagde Platon Lebedev.

Medvedev zou ertoe besloten hebben de zaken nog eens te laten bekijken na gesprekken met politici van de oppositie op 20 februari.

Chodorkovski was 10 jaar terug als baas van de oliemaatschappij Yukos een van de rijkste mensen ter wereld. Hij gold als criticus van het regime van Vladimir Poetin toen hij in oktober 2003 werd gearresteerd wegens frauduleuze praktijken en belastingontduiking.

Vrijlating

Hij stelt het slachtoffer te zijn van politieke vervolging en is inmiddels twee keer veroordeeld. Hij komt op grond daarvan in beginsel niet voor 2016 vrij.

Afgelopen week bepaalde het grondwettelijke hof dat veroordeelde gevangenen de misdaad waarvoor ze vastzitten, niet hoeven te bekennen om in aanmerking te komen voor vervroegde of voorwaardelijke vrijlating.

Poetin was president van 2000 tot 2008. Hij werd vervolgens premier en is zondag weer tot president gekozen.