BAGDAD - Zeker 27 Iraakse politiefunctionarissen zijn maandag doodgeschoten bij aanvallen in Haditha, ruim 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bagdad.

De daders, voor een deel in uniform gestoken, vielen met behulp van gestolen militaire voertuigen eerst controleposten van de politie aan de rand van de stad aan.

Politiekolonel Owaid Khalaf zei maandag dat er wel 50 aanvallers waren, inclusief daders die in de stad zelf hadden gewacht tot de beschietingen van de checkpoints voorbij waren.

Avondklok

Twee hoge politieofficieren werden uit hun huizen gehaald en vermoord. In Haditha was een avondklok van kracht.

De streek werd na de Amerikaanse inval in 2003 een basis van soennitische extremisten die tot het terreurnetwerk al-Qaeda behoorden. Zij werden in de loop der jaren door de stammen uit de streek met hulp van de Amerikanen verdreven, maar de extremisten zijn niet uitgeschakeld en voeren nog aanvallen uit. Een woordvoerder van de politie in Haditha zei maandag dat ,,dit het werk was van al-Qaeda''.

Haditha is ook berucht door een slachtpartij in 2005 waarbij Amerikaanse mariniers 24 ongewapende burgers, onder wie kinderen en bejaarden, vermoordden.