MOSKOU - Vladimir Poetin heeft zondagavond verklaard dat hij de Russische presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Hij deed dat op een grote bijeenkomst van ruim 100.000 aanhangers van Verenigd Rusland, die nabij het Kremlin in Moskou bijeen waren gekomen. Poetin werd vergezeld door de huidige president Dmitri Medvedev.

Poetin sprak van een ''open en eerlijke strijd'' en ''een belangrijke test voor politieke volwassenheid''. Hij riep verder op tot eenheid. Zijn korte toespraak sloot hij af met de woorden: ''We hebben gewonnen. Glorie voor Rusland''.

Met 30 procent van de stemmen geteld, heeft Poetin tot nog toe de steun van 63 procent van de kiezers. Zijn voornaamste opponent, de communist Gennadi Zioeganov blijft steken op 17 procent. Miljardair Michail Prochorov kreeg de steun van 7,3 procent van de stemmers. De nationalist Vladimir Zjirinovski kreeg iets minder stemmen: 7,2 procent.

Poetin was al president van 2000 tot 2008. Sindsdien is hij premier. Doordat hij meer dan 50 procent van de stemmen in de wacht lijkt te slepen, is een tweede stemronde niet nodig. Zijn ambtstermijn als president zal 6 jaar duren.

Oneerlijk

De communist Gennadi Zioeganov, vindt dat de presidentsverkiezingen ''oneerlijk'' zijn verlopen. Hij noemde de stemronde verder ''absoluut oneerlijk en waardeloos''.

Ook de leider van de protestbeweging tegen Poetin, Vladimir Ryzhkov, zei dat ''deze verkiezingen niet als legitiem kunnen worden gezien''. Kandidaat Michail Prochorov liet via Twitter weten dat zijn aanhangers ruim 4000 schendingen van de regels hebben waargenomen.

Vals spel

Het hoofd van de Centrale Kiescommissie, Vladimir Tsjoerov, stelt echter dat er geen sprake is van vals spel. Volgens hem zijn de waarnemers te nerveus, terwijl de mensen in de stembureaus hun werk goed uitvoeren.

Door de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen in december is tijdens deze stemronde een recordaantal waarnemers op de been: ruim 27.000. Daarnaast hangen in meer dan 90.000 stembureaus camera's.

Filmpjes

Op internet zijn al wat filmpjes van die camera's opgedoken, waarop fraude te zien zou zijn. Zo staan een aantal mannen in een stembureau in Dagestan continu stembiljetten in elektronische stembussen te stoppen. Ook staat er op internet een filmpje van een minibusje dat door de politie wordt aangehouden. De inzittenden vertellen dat ze meermalen hebben gestemd.

Op de site van de waarnemers van de kiescommissie zijn ongeveer 5000 misstanden gemeld. In totaal mochten bijna 110 miljoen Russen hun stem uitbrengen. 

Aanslag

Door een aanslag op een stembureau in de onrustige Russische regio Noord-Kaukasus zijn minstens vier mensen gedood. Drie gemaskerde mannen hadden het bureau zondagavond kort na het sluiten van de stemming aangevallen.

Bij een schotenwisseling zijn drie agenten en een aanvaller omgekomen, meldden de autoriteiten zondagavond. Een agent en een burger raakten gewond.

In de islamitische regio Noord-Kaukasus zijn vaker gevechten tussen terroristen en Kremlin-getrouwen.

Lees alle reacties op Twitter via NUlive

Poetin opnieuw president Rusland