MOSKOU - De Russische premier Valdimir Poetin heeft zondag samen met zijn vrouw Ljoedmila in Moskou zijn stem uitgebracht in de presidentsverkiezingen.

De 59-jarige premier is sinds 1983 met de 5 jaar jongere Ljoedmila getrouwd. Zij was eerder geregeld aan de zijde van haar man te zien. De laatste jaren is zij echter uit het openbare leven verdwenen.

Poetin heeft beklemtoond dat dit de wens van zijn gezin is. Zijn twee dochters verschijnen evenmin in het openbaar. Voor beiden is hun studie bijna ten einde, lichtte Poetin wel toe.

Het enige 'gezinslid' waar Poetin zich relatief vaak in het openbaar mee vertoont, is een zwarte labrador.

Opkomst

De opkomst bij de verkiezingen is relatief hoog. De centrale kiescommissie meldde zondagmiddag dat al 47,6 procent van de kiesgerechtigden had gestemd.

Ongeveer 110 miljoen stemgerechtigden kunnen in 96.000 stemlokalen een nieuwe president kiezen. Het wordt waarschijnlijk een oudgediende, want Poetin wordt vrijwel zeker zondag in één verkiezingsronde gekozen. Hij was al president van 2000 tot 2008.

Er zijn vijf kandidaten en de stemlokalen zijn via internet te zien om fraude tegen te gaan. Desondanks wordt er weer veel geknoeid, aldus waarnemers en oppositieleiders.

Lees tweets over dit nieuws op NUlive

Verkiezingen in Rusland