BORDEAUX - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn verkiezingscampagne zaterdag flink naar rechts gestuurd.

Hij beloofde zijn aanhang in de stad Bordeaux het aantal immigranten terug te dringen. Daarnaast wil hij duidelijke labels op verpakkingen van halal vlees.

Met zijn focus op immigranten hoopt Sarkozy kiezers weg te trekken bij het Nationaal Front van politica Marine Le Pen, die in de peilingen op de derde plaats staat.

Zij stelde vorige maand dat bijna al het vlees dat in Parijs te koop is, halal is - geslacht volgens islamitische voorschriften. De vleesindustrie ontkende dat.

''Laten we erkennen dat iedereen recht heeft om te weten wat hij of zij eet, halal of niet'', zei Sarkozy over zijn plan.

Niet welkom

Over immigratie zei hij verder: ''Je bent niet welkom in Frankrijk als je alleen komt voor een uitkering. Iedereen denkt het, het is tijd voor de republikeinen om het eens zeggen.'' Hij wil onder meer een einde maken aan het recht van immigranten om hun familieleden naar Frankrijk te halen.

En: ''Zij die komen met de bedoeling om onze wetten en gewoonten niet te respecteren, de eigendommen van anderen niet te respecteren, hun kinderen niet naar school te sturen, geen moeite willen doen om te integreren. Zij zijn niet welkom op Franse bodem.''

Twee rondes

De Franse verkiezingen bestaan uit twee rondes, die in april en mei worden gehouden. Sarkozy hoopt dan een tweede ambtstermijn van 5 jaar in de wacht te slepen.

In de peilingen staat zijn socialistische rivaal Francois Hollande voor de eerste ronde echter voorop, met 12 procentpunt verschil. De steun van de aanhangers van Le Pen kan in een eventuele tweede ronde beslissend zijn.

Verkiezingscampagne Sarkozy