TOKYO - Premier Yoshihiko Noda geeft toe dat de Japanse overheid heeft gefaald in haar reactie op de aardbeving en tsunami in maart 2011.

Belangrijke informatie werd te laat doorgegeven en er werd te lang vastgehouden aan de 'veiligheidsmythe' rond kernenergie.

"Wij kunnen niet langer met het excuus komen dat wat gebeurd is onvoorspelbaar was en ons voorstellingsvermogen te boven ging", zei Noda zaterdag tegen journalisten. "Crisismanagement eist van ons dat wij ons voorstellen wat misschien onvoorstelbaar is."

Soteigai

'Soteigai', of 'buiten ons voorstellingsvermogen', was de term die het elektriciteitsbedrijf Tepco meermalen gebruikte om aan te geven waarom het niet voorbereid was op de tsunami die volgde op de zware aardbeving van 11 maart.

Noda zei dat Japan belangrijke lessen heeft geleerd om beter voorbereid te zijn op tsunami's en stroomuitval. Door het uitvallen van de stroom na de tsunami raakten verschillende reactoren in Fukushima oververhit, waardoor de ergste kernramp sinds Tsjernobyl ontstond.