MOSKOU - De Russische autoriteiten zetten circa 450.000 militairen en politiemensen in bij de presidentsverkiezingen dit weekeinde.

Circa 110 miljoen Russen zijn opgeroepen om zondag een nieuwe president te kiezen als opvolger van het huidige staatshoofd Dmitri Medvedev. De huidige premier Vladimir Poetin, die tussen 2000 en 2008 ook al president was, is de grote favoriet.

In de laatste peilingen had Poetin de steun van circa 60 procent van de kiezers. De communist Gennadi Zjoeganov volgde op eerbiedige afstand met een score van circa 15 procent. Andere kandidaten zijn de nationalist Vladimir Zjirinovski en de miljardair Michail Prochorov.

Veiligheid

De troepen moeten zorgen voor de veiligheid bij de stembusgang, aldus het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag.

Uit vrees voor terreuraanslagen moeten de kiezers in met name de grote steden langs metaaldetectoren om hun stem te kunnen uitbrengen. Bij de circa 96.000 stembureaus zijn internetcamera's geplaatst om mogelijke gevallen van fraude te kunnen registreren.

Verkiezingen Rusland